In deze periode van Kerst en oud en nieuw ‘mogen’ we ook altijd even terugblikken. Komt vast door het weer, de donkere dagen, even verplicht het werk loslaten en dan even bezinnen. Hoewel we al weer heel snel overstappen in de ‘doe modus’ om maar weer snel vooruit te kijken. Vooruit kijken naar 2015. Wat zijn je goede voornemens? Wat zijn je doelen voor komend jaar? Het lijkt wel alsof we het onszelf niet gunnen om achterom te kijken.
En toch, toch is dat terugblikken o zo waardevol. Iets wat we, wat mij betreft, veel vaker zouden moeten doen. Een van mijn doelen voor volgend jaar (ben ik toch weer met vooruit kijken bezig…) is dat ik maandelijks even bewust de tijd neem om terug te blikken.

Waarom dan?
Heel eenvoudig: omdat we vaak van onszelf niet half beseffen wat voor stappen we dan inmiddels al gezet hebben. En dat we ook heel veel kunnen leren door even achterom te kijken.

Dit drong bij mij heel sterk tot mij door toen ik al 4 ½ maand onderweg was op mijn Camino.  Mijn wandelreis dit jaar van Kortenhoef naar Spanje waarbij ik er toen al zo’n 2.500 kilometer op had zitten. Ik weet de dag nog heel goed. Om heel specifiek te zijn; het was de dag dat ik terug liep van Roncesvalles (Spanje) naar Saint Jean Pied de Port (Frankrijk). Deze etappe, genoemd de Koninginne etappen waarbij je de Pyreneeën oversteekt, had ik de dag ervoor heen gelopen. Het vergt te veel tijd om uit te leggen waarom ik terugliep dus dat laat ik achterwege. Maar zo teruglopend over deze zware etappe, heftig klimmend en dalend, hijgend en zwetend drong toen ineens tot mij door dat ik deze afstand dus ook de dag ervoor had gelopen. En ik kreeg ineens het nodige respect voor mijzelf.
Meestal kwam ik aan het eind van een dag ergens aan. Moe, maar na een lekkere douche, even wat eten toch wel weer snel ‘het mannetje’. Denkend ‘ach het viel eigenlijk wel mee vandaag; wat gaan we morgen doen?’.
En nu dus, tijdens dat teruglopen, besefte ik me pas dat ik een bijzondere prestatie aan het neerzetten was. Werd ik me ineens heel bewust van alle stappen die ik inmiddels gezet had. Alle obstakels die ik overwonnen had. En kon ik daar, sinds die dag, met grote genoegdoening op terug kijken. Het gaf mij een boost aan eigenwaarde en aan zelfvertrouwen waar ik nu nog steeds uit kan putten.

Dat is dus de kracht van terugkijken.
Je te realiseren welke stappen je inmiddels gezet hebt. Te kijken naar wat dat je gebracht heeft. Wat je ervan geleerd hebt. Daar tevreden mee zijn. Te genieten van het hier en het nu.

En de toekomst dan? En onze doelen dan? Moeten we vooral niet daar mee bezig zijn?
Natuurlijk is het prettig om ook vooruit te kijken. Maar zoals voor alles geldt is het goed als het een en ander wat met elkaar in balans is. Dus vergeet niet om zo nu en dan eens bewust terug te kijken.

Zo kan ik nu terugkijken op een fantastische pilot ‘Werk&Leven’ wandel 5 daagse in Zuid-Limburg welke ik vorige week heb mogen organiseren. Veel opgeleverd voor zowel de deelnemers als mijzelf. Ik heb er veel van geleerd wat ik meeneem in de volgende 5 daagses die inmiddels gepland staan voor 2015.
Zo staat er nu een ‘Train de Trainer’ 5 daagse in Zuid-Limburg gepland van 9 – 13 maart. Een ‘Loopbaan’ 5 daagse in Zuid-Limburg van 1 – 6 juni. En een ‘Werk&Leven 8 daagse in Frankrijk van 13 – 20 september. Tevens zijn er een ‘ZZP’ 5 daagse en een ‘Ondernemers’ 5 daagse in de maak. Ben je benieuwd, spreekt het je aan of denk je ‘dat is misschien iets voor die of die’? Meer informatie en agenda vind je op m’n vernieuwde site: https://dereiscoach.nl/inspiratie-reizen/

Ik wens jullie allemaal voor nu heel fijne feestdagen met mooie terugblik en geluks momenten. Om daarna weer met frisse moed en energie het jaar 2015 in te stappen.
 

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt
De reiscoach
www.dereiscoach.nl
info@dereiscoach.nl

06-12513085

 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Pin It on Pinterest

Share This