1 juli zou ik vertrekken voor mijn ruim 2 maanden geplande wandelavontuur naar en door Noorwegen. Zou…..Niet dus.

De voorbereidingen verliepen soepel. Ik weet inmiddels wel wat ik nodig heb en hoe ik mezelf in conditie breng. Dus tickets geboekt, mooie nieuwe lichtgewicht spulletjes aangeschaft (nieuw tentje, super lichte poncho, super mooi licht nieuw slaapmatje, oh ja nieuwe wandelschoenen en niet te vergeten een pracht van een nieuwe rugzak). En lekker wat trainings kilometers gemaakt. Ofwel ik was er hartstikke klaar voor.

Maar die schouder die begon toch wel steeds meer te protesteren. Toch eind maart maar even, puur voor de zekerheid, langs de huisarts die me door verwees naar de fysio. Oefeningen gedaan maar dat hielp allemaal niet echt. Ik kreeg er alleen maar meer last van. Dan maar zo half mei een MRI laten maken en naar de orthopeed. Deze kwam binnen 5 minuten met een duidelijke conclusie: ‘Frozen Shoulder’. Maar vooral zijn woorden erna brachten me van mijn stuk…Daar gaat u naar verwachting zo’n 2 tot 4 jaar mee rondlopen en er is niets aan te doen….Zo, daar had ik even niet van terug.

Ik ben nog even eigenwijs geweest, m’n schouder goed ontzien, sauna’s en IR’s bezocht, naar een natuurgeneeskundig arts geweest, zwemmen, etcetera.
Maar nu me er inmiddels bij neergelegd dat mijn wandelreis er voor dit jaar niet in zit. En volgend jaar wellicht ook niet en over 2 jaar misschien ook wel niet. Ofwel, ik heb te maken met een vervelende en waarschijnlijk langdurige blessure.

Dat is wat je noemt tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?
Interessant om zo eens naar te kijken.
Welke fases herken ik bij mezelf nu in dit proces?:
–    Balen
–    Van niet accepteren naar accepteren
–    Van alles onderzoeken naar ‘bij jezelf blijven’
–    Vertrouwen en vooruit kijken

Balen mag!
Er in stappen. Neem een baaldag! Dompel jezelf lekker onder in zelf medelijden maar… blijf er niet in hangen.
Zolang je het balen – verdriet – boosheid wegstopt en direct het kompas weer op de toekomst zet geef je jezelf geen kans om het baalgevoel van je af te schudden.
Dus ik heb flink gebaald en baal nog steeds. Ik vind het jammer dat m’n plannen niet door kunnen gaan. Maar een ramp? Nee dat ook weer niet.

Accepteren –  het is zoals het is
Dit was voor mij de lastigste! Het kunnen accepteren dat ik dus ook iets ‘serieus’ aan mijn lichaam kan mankeren.
En het accepteren dat deze tegenslag waarschijnlijk ergens goed voor is. Ik weet nog niet wat of waarom maar ik vertrouw erop dat het niet voor niets is.
Dit eenmaal beseffende kan ik er mee verder.

Advies en informatie inwinnen is OK maar blijf vooral bij jezelf
Je kunt jezelf helemaal gek maken als je alles leest op internet. Je wordt overspoeld met adviezen, tips, ideeën. En iedereen vanuit en met de beste bedoelingen.
Maar ieder mens is weer anders en het is naar mijn idee de kunst om vooral bij jezelf te blijven. Te luisteren naar jouw eigen lichaam en weten en daar op vertrouwen. Wat is goed voor je. En wat is niet goed voor je?

Vertrouwen
Gelukkig ben ik een positief en optimistisch ingesteld persoon. En kijk ik naar ‘wat ik wel kan en heb’ in plaats van ‘wat ik niet kan en niet heb’. Vanuit en met die insteek kijk ik met vertrouwen naar de toekomst. Mijn schouder gaat vast wel weer over. Over een poosje zal ik vast wel snappen waarom deze tegenslag op mijn pad kwam. Ik zie nu al nieuwe kansen en mogelijkheden omdat ik nu zomaar twee maanden onverwacht lekker thuis ben.
Maar wat nu als je het ‘glas altijd half leeg ziet’?
Dan geloof ik nog dat je jezelf kunt aanleren om het half vol te zien. Ik geloof namelijk dat alle gedrag is aan te leren. Dus ook op welke wijze je naar dat glas kijkt.
Maar daar kunnen we het op een ander moment wel eens over hebben…

Wil je verder eens weten wat er mogelijk is op gebied van coaching – loopbaan begeleiding dan is alle informatie beschikbaar op mijn website www.dereiscoach.nl. Bijvoorbeeld in de vorm van een ‘Loopbaan’ wandelcoach 5 daagse in Zuid-Limburg.

 

Ik wens jullie voor nu een mooie voortgang van de zomer! Het is nu vandaag even bewolkt maar ik hoor net dat morgen de zon weer gaat schijnen.
Met optimistische groet,

Dirk van Asselt
De reiscoach

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Pin It on Pinterest

Share This